Cu siguranță ai mâncat măcar o dată cartofi de la McDonald’s și ai rămas plăcut surprins de gustul crocant al acestora. Nu mulți sunt cei care știu ingredientul secret folosit pentru prepararea lor.
Un tiktoker pretinde că știe secretul preparării cartofilor de la McDonald’s. Dacă ai mâncat măcar o dată de la acest restaurant, cu siguranță ai simțit gustul lor crocant și te-ai gândit cum au reușit să-i facă. Ei bine, un tânăr de 26 de ani din SUA a devenit viral pe platforma Tiktok, după ce a scos la iveală cum se prăjesc, de fapt, cartofii la acest fast-food.
Jordan Howlett spune că știe „de ce cartofii prăjiți de la McDonald’s au un gust diferit față de restul cartofilor prăjiți”.
„Este pentru că angajații McDonald’s gătesc cartofii prăjiți într-un ulei vegetal care ar avea o aromă de carne de vită”, explică creatorul de conținut din San Diego, într-un TikTok, care a adunat 9,6 milioane de vizualizări. Acesta ar fi „motivul pentru care cartofii prăjiți au un gust atât de bun”, dar este „probabil o veste proastă pentru vegetarieni”, mai spune el.
„M-am gândit că sunt informații pe care persoanele cu probleme de dietă ar putea dori să le cunoască. Dacă conține sau nu carne nu-mi schimbă cu adevărat părerea despre cartofii prăjiți de la McDonald’s. Încă îi apreciez”, a continuat el.
Pe site-ul său, restaurantul explică faptul că atunci când „furnizorii prăjesc parțial cartofii noștri tăiați, folosesc un amestec de ulei care conține aromă de carne de vită. Aroma naturală de carne de vită conține grâu hidrolizat și lapte hidrolizat ca ingrediente de pornire„, notează compania pe internet, scrie The New York Post.
Chimistul alimentar, Gary Reineccius, a explicat că „aroma naturală de carne de vită” este făcută cu aminoacizi, unele zaharuri comune, acid citric și unii aditivi pentru umiditate. Când amestecul este încălzit, „avem aromă de carne”, care poate fi de fapt vegetariană.
Aroma de carne de vită nu a fost întotdeauna un element de bază al cartofilor prăjiți din SUA. Înainte de anii 1990, mâncarea crocantă era gătită într-o cuvă cu ulei din semințe de bumbac și grăsime de vită, care dădea cartofilor aroma delicioasă și îi încărca cu grăsimi saturate.
În 1990, în urma unor controverse, lanțul de fast-food a făcut trecerea la ulei vegetal pur, dar patronii tânjeau după același gust de carne. Pentru a liniști ambele tabere, s-a născut „aroma naturală„. În 2001, reclamanții hinduși-vegetarieni, care nu mănâncă carne de vită din motive religioase, au dat în judecată gigantul fast-food pentru că nu a specificat în produsele lor aditivul pentru carne.
„Ei spun că miliarde de oameni au servit. Eu spun că miliarde de oameni au fost înșelați”, a declarat, la vremea respectivă, avocatul Harish Bharti, pentru ABC News.
În urma dramei juridice – pe care McDonald’s a rezolvat-o, după ce a plătit 10 milioane de dolari – restaurantul a adăugat calificativul carne de vită pe lista de ingrediente. Versiunea britanică a cartofilor prăjiți de la McDonald’s este listată ca fiind vegetariană pe site-ul companiei și nu face nicio mențiune despre carnea de vită.